Avelsägg

Bokeslundsgården hem till kulturraser

Avelsäggförsäljningen är nu stängd!!

©Bianca_Brandon-Cox-4J7A9089

Foto Bianca Brandon-Cox

Det flesta raser är nu möjligt att boka av för avhämtning direkt på gården eller i Malmö varje torsdag på REKO ring 17:30-18:00

Vi skickar alltså inte några ägg inom eller utom landet

Vi har under många bedrivet ett arbete där vi bevarar flera gamla svenska fjäderfäraser, i mån av tid och tillgång på ägg har du möjlighet att köpa ägg från oss för att själv delta i bevarandet.

Isbar Blå Mycket populär svensk grönvärpande ras,  Mestadels spättade djur i flocken man kan få alla tre färger hos kycklingarna. Gruppen härstammar från en av det tidigaste Isbarsbesättningarna och är mycket jämna. Garanterat renrasiga och med typiskt utseende

IMG_2296

Gammal svensk vit leghorn

I dagsläget finns det endast en linje kvar av den gamla svenska vita Leghorn. Tillvaratagen 2003 utan för Växjö där den hade levt i en sluten flock sen 1957. Det flesta av dom VL som man i dag hittar ute på utställningar och hos sportodlare är nästan uteslutande sentida importer eller ättlingar till dessa. Trots att denna linje varit sluten under så lång tid märks inga tecken på inavel. När man hittade ursprungsflocken hade man slutat att föryngra sina djur och var på väg att sluta med höns, det fanns 2-5 tuppar och ett 30 tal hönor kvar. Gammal Svenska VL har under 130 år anpassats till den svenska produktionen och är en unik länk tillbaka i våran agralhistoria. Det är ironiskt att den ras som trängde undan våra svenska lantraser nu själv hotas av utrotning.

 

IMG_2291

Smålandshönan

Som dom flesta andra av silveruddsraseran är Smålandshönan könsvisande, det betyder att man på nykläckta kycklingar kan se om det är en tupp eller en hönkyckling. Hönkycklingarna har precis som vildhönsens kycklingar sk viltteckning, ett brett brunt band mitt på ryggen och 2 smalare svart/mörka band et på varje sida, väldigt hög fertilitet och starka kycklingar.

 

IMG_2289

Fifty five flowery  Guld och Silver

Fiftyfive Flowery (FF) är den första svenska hönsrasen. Den framkom 1958 efter selektion i en panmixstam (panmixi=slumpvis korsning), som hade ungefär 2/3 Vit Leghorn (VL) och 1/3 Brun Leghorn (BL) i härstammningen. Fiftyfive som ju betyder femtiofem, symboliserar det år (1955) då den första korsningen utfördes, som ledde till rasens uppkomst. Flowery betyder blommig och syftar till den vitfläckiga teckningen hos hönorna (tupparna saknar denna helt).

 

IMG_2283

Gammal svensk RIR

Gammal svensk linje enligt den förra ägaren så har den varit sluten sen 1974 Värper bra, mycket sund och värper riktigt mörkbruna ägg

IMG_2276

Queen Silvia

En ras som av många prisas som den vackraste av alla det svenska hönsraserna. Rasen förekommer i några olika varianter guld, silver och silver shadow . Det djur som är guldtäckande har en rödbrun grundfärg och en svart teckning. Den silverfärgade varianten är vit i stället för rödbrun med samma karakteristiska täckning på kroppen. Hos silver shadow är grundfärgen vit och täckningen är ljusgrå ( av denna varianten kläcks det en del Queen Silvia silver kycklingar)

 

IMG_2273

 

Torpardvärghöna

En mycket liknande dvärghöna, dock benbefjädrad, har på sina håll funnits hos småbrukare i östra Småland, där den ibland benämns torparhöna. Den skiljer sig också något i kroppstypen och har där till kortare ben. I övrigt är den en parallell till den svenska dvärghönan och är sannolikt endast den lokala varianten av denna höna.

 

IMG_6772

Dals-Pärlhöna

har ungefär samma storlek som svenska dvärghöns. Alla färger kan förekomma utom rent vit, men oftast finns den blommiga teckningen med, och det är den som har givit upphov till namnet. Benbefjädring har förekommit; enstaka fall nakna ben är regel, liksom enkelkam. De anses var mycket goda ligghöns och tupparna är som alla dvärghöns mycket morsk

 

IMG_2682

Afrikanska pärlhöns

Ej tillgänglig ännu

Vit, lavendel och viltfärgade ( troligtvis ännu flera färger i flocken), alla av dom färgade djuren är vitbröstade. Fungerar utmärkt att ha lösa på gården och är mycket vaksamma mot främlingar som det varnar för direkt

 

IMG_7463

 

Japanska Vaktlar

Vi har en avelsbestättning med bruksvaktlar som är avlade för hög produktion och sunda djur. Färgerna varierar på våra djur och det går i grupper med blandade färger. Vid 6 veckor börjar våra djur värpa vid bra förhållanden och är sen i full produktion någon tid senare. Vikten på djuren varierar från 200-400 eller lite över även storleken på äggen

 

 

 

Blekingeanka

Svensk lantrasanka med utmärkta produktionsegenskaper. Mycket sund och har ett trevligt sätt mot sina artfränder och andra fåglar. Värper mycket bra och växer snabbt, finns i flera olika färger som vit, vilt och gult, Fotograf Bianca Brandon Cox

©Bianca_Brandon-Cox-4J7A8556

Cayugaanka

Amerikans ankras som värper svarta till grafitfärgade ägg, mycket vacker svart anka där drakarna framförallt har ett grönt skimmer.Fotograf Bianca Brandon Cox

©Bianca_Brandon-Cox-4J7A9036

 

 

Prislista för avelsägg:

Höns/Pärlhöna 25 kr/st

Japansk Vaktel 8 kr/st

Ankor 30 kr/st

 

 

Om du vill beställa ägg av oss skall du läsa dessa regler först och godkänna!

-Använd formuläret ovan för att göra din beställning, du kan även använda det om du har frågor eller vill ställa in din beställning.

-Vi förmedlar främst ägg till andra djurägare som är intreserade av bevarande, under meddelande skriver du en motivering till varför du vill börja men någon av våra raser.

-Leveranstiden varierar från 1-3 veckor ( men på populära raser kan det ta längre tid) och nej vi skickar inga ägg avsett omständighet!

Beställningar hämtas löpande i ordning efter att vi har mottagit dem. Det går även att lämna önskemål på önskad leveransvecka men då är det bäst att vara ute i god tid!

– Betalning kan ske kontant eller med swish innan leverans eller i samband med att du hämtar avelsäggen hos oss adress Lyby 3320 alt Malmö

– Avelsäggen är max 7 dagar när dom hämtas på gården, dom har förvarats svalt och lagom fuktigt och ligger i äggbackar som vänds två gånger om dagen. Eftersom vi inte säljer ägg som är äldre än en veckan kan det hända att vi inte kommer upp i det exakta antalet beställda ägg i beställningen.

– Vi utför regelbundet kontroller att befruktning är minst 80% på de avelsägg som vi skickar, vanligen så ligger befruktningen på 90-100% men pga att vissa av raserna är fåtaliga och underlaget är för litet har vi satta en gräns på 80%.

– Om du vill ha mera information om våra raser finns det flikar till var och en av dom till höger

– Vi tar inte i mot besökare i våra stallar pga smittskydd, vissa av våra raser går att beskåda i sina rastgårdar för dom som hämtar upp sina beställningar.

-Vi tar fullt ansvar för avelsäggens kvalité hos oss så länge vi har ansvar för hanteringen men kan tyvärr inte ta ansvar när det har lämnat gården.

-Vi testar löpande för salmonella i besättningen och har ständigt ett giltigt provsvar

-Formulär angående att skicka ägg eller när olika raser/arter kommer finnas tillgängliga kommer inte att besvaras

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: